Gotlanti.fi Onnellisten saari

Majoitu Gotlannissa:

Tutustu ja varaa »

Raukkeja ja luonnonrauhaa

Raukkeja ja luonnonrauhaa

Erikoisten kivipaasien eli vaikuttavien raukkien rykelmät ympäri saarta kertovat omaa kieltään pitkästä historiasta. Raukki on korallifossiili ajalta, jolloin Gotlanti sijaitsi päiväntasaajalla n. 400 miljoonaa vuotta sitten. Pitkään historiaan törmää saarella joka puolella: luonnossa, mukulakivikujilla, kirkoissa ja museoissa.

Ainutlaatuisen kaunis Visby on keskiaikainen kaupunki, joka on kuuluisa ruusuistaan. Kaupungille antavat leimansa vanha kehämuuri, kiemurtelevat nupukivikadut ja -kujat sekä lukuisat vanhat kivi- ja puutalot, kirkot ja rauniot. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Gotlanti on ollut jo muinoin keskeinen kaupan keskus keskellä Itämerta.

Uniikki luonto

Gotlannin luonto on vertaansa vailla – jo yleissilmäys kertoo, että kyseessä on Pohjolan helmi. Saarella kukkivat harvinaiset kämmekät ja 30 erilaista villiä orkidea-lajiketta, mikä on aika poikkeuksellista näillä leveyksillä. Myös saaren ja sen lähisaarien linnusto houkuttelee lintuharrastajia ympäri Eurooppaa. Stora Karlsö on yksi maailman vanhimpia luonnonsuojelualueita ja siellä voit muuten yöpyä halutessasi majakkakylässä.

Miksi mennä etelämmäksi, kun tunnin päässä paistaa aurinko? Valkoista hiekkaa, uimarantoja ja aurinkoa on tarjolla runsain mitoin – vaikka uusi suosikkiranta joka päivälle!

Monien tarinoiden saari

Monien tarinoiden saari

Kulttuurin voi saarella käsittää niin monella tavalla. Päätä itse, missä sen haluat kokea: Visbyn vanhoilla kujilla, raukkien seurassa rannalla, Bergman-festivaaleilla, Roma-teatterissa tai kamarimusiikkifestivaaleilla. Gotlanti on myös dekkareiden saari, sillä kaksi Ruotsin tunnetuimmista ja suosituimmista dekkarikuningattarista, Anna Jansson ja Mari Jungstedt, ovat sijoittaneet dekkareidensa tapahtumat saarelle. Molemmat ovat myös entistä ajankohtaisempia dekkareiden TV-filmatisointien myötä. Anna Janssonin Visbyhyn sijoittuvat Maria Wern-jännitysromaanit on käännetty myös suomeksi.

13.–16. elokuuta 2015 järjestetään ensimmäistä kertaa Crimetime Gotland, Ruotsin uusi kansainvälinen dekkarifestivaali. Pitkän tapahtumatäyteisen viikonlopun aikana dekkarien ystävät voivat tavata suosikkikirjailijoitaan Visbyssä. Festivaalilla on tarjolla 50 erilaista ohjelmakohtaa, joihin osallistuu 40 ruotsalaista ja kansainvälistä kirjailijaa. Ulkomaisiin vierailijoihin lukeutuvat muun muassa norjalainen dekkarikuningatar Anne Holt, arvostettu tanskalainen kirjailija Jussi Adler-Olsen ja brittiläiset tähdet Denise Mina ja Belinda Bauer. Mukana on myös useita Ruotsin suosituimpia dekkarikirjailijoita: Lars Kepler, Jens Lapidus, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser, Viveca Sten, Åsa Larsson sekä monia muita.

Lue lisää Crimetime Gotlannista

Eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista ohjaajista, Ingmar Bergman, asui ja kuvasi elokuviaan saarella. Hänen kuvakulmansa ovat jääneet elämään ja maisemat ovat tuttuja monista elokuvista. Vuonna 2007 edesmenneen ohjaajan kunniaksi saarella järjestetään joka kesä Bergman-festivaali, johon saapuu kuuluisuuksia ympäri maailman.

Lue lisää Bergman-festivaalista

Herkkuja ja silmänruokaa

Herkkuja ja silmänruokaa

Gotlantilainen keittiö on tunnettu saaren ulkopuolellakin. Lieköhän viikingeillä osansa sopassa, vai mikä saa lampaan ja lohen maistumaan niin ikiaikaisen hyvältä? Paikalliset herkut; parsa ja tryffeli tuovat oman lisänsä pikkusaaren gastronomisiin makuihin. Ravintoloissa käytetään paljon paikallisia raaka-aineita ja saaren omia juomia: olutta, viiniä ja nykyisin myös viskiä. Valinnanvaraa riittää, sillä saarella on väkilukuun suhteutettuna eniten ravintoloita koko Ruotsissa!

Keskiaikaisissa kellariholveissa ja Krimin sodan aikaisissa linnoituksissa työskentelevät tänä päivänä eräät Ruotsin parhaimmista ravintoloitsijoista. Krakas krog Katthammarsvikissa on saanut tunnustuksen White Guide 2015 -ravintolaoppaassa yhtenä Ruotsin parhaimmista ravintoloista. Lilla Bjersin luomutilan tilaravintola voitti samaisessa White Guiden -gaalassa vuoden parhaan ympäristöystävällisen ravintolan tittelin. Jos katuruoka on juttusi, kannattaa tarkastaa jos Orlando´s Jamaican –ruokarekka sattuisi olemaan lähistöllä. Iltaelämä on vilkasta kesäaikaan ja meno muistuttaa Euroopan eteläisimpiä lomasaaria; sillä erotuksella, että hiljentymään ja kotiin on lyhyt matka. Tämän ovat huomanneet myös Ruotsin trenditietoiset nuoret, jotka ovat laajentaneet baarireviiriään mantereelta myös Gotlannin puolelle.

Tässä muutamia ravintola-suosituksia Gotlannissa:
Bakfickan
Bolaget
Lilla Bjers
Orlando´s Jamaican
Surfers
Krakas Krog

Matkamuistoksi designia

Matkamuistoksi designia

Saari on taiteilijoiden ja käsityöläisten suosimaa aluetta inspiroivien maisemien ansiosta. Heidän joukossaan on monia kuuluisia nimiä, jotka ovat jättäneet suurkaupungit ja muuttaneet maaseudulle etsien kauneutta, tyyneyttä sekä yksilöllistä inspiraatiota. Suomessa syntynyt Stina Lindholm pitää kuuluisaa Skulpturfabrikenia Slitessä. Åsa Lindström pyörittää kesäisin Hablingbo creperietiä sekä tekee keraamisia luomuksiaan Etelä-Gotlannissa ja Tove Adman pyörittää kesäkauppaa vanhalla bensa-asemalla Östergarnissa Itä-Gotlannissa. Gotlantilaisten käsityöläisten antimista löydät varmasti omat matkamuistosi ja tyylikkäät tuliaiset. Gotlantilainen muotoilu on erityisesti viime aikoina ollut runsaasti esillä lehdissä niin Ruotsissa kuin ulkomailla – sitä myyvät myös Ruotsin nimekkäimmät design-liikkeet.

Tässä muutamia ravintola-suosituksia Gotlannissa:
G.A.D
Skulpturfabriken
Åsa Lindström keramik
Tove Adman

Gotlannin golfradat kutsuvat

Gotlanti on erityinen golfarin kohde monestakin syystä. Ensinnäkin viheriöt avautuvat aikaisemmin kuin muualla Ruotsissa. Gotlannin golfradoilla ei myöskään ole tunkua keväisin ja syksyn tullen miellyttävät merituulet pitävät huolen siitä, että sesonki jatkuu pidempään. Saarelta löytyy ratoja moneen eri makuun, ja monet kentistä ovat yksiä Ruotsin parhaimmista. Saaren lyhyet etäisyyden mahdollistavat esimerkiksi kahden eri radan pelaamisen päivän aikana. Golf-klubeja saarelta löytyy peräti seitsemän.

Täältä löydät tietoa saaren kaikista golfkentistä

Moderni paluu keskiajalle

Moderni paluu keskiajalle

Historia on käsinkosketeltavissa vielä nykyäänkin. Halutessasi voit palata vuoteen 1361 ja ottaa osaa keskiaikaviikoille elokuussa. Ritarit, markkinat ja turnajaiset valtaavat silloin saaren. Turnajaisia järjestetään joka päivä keskiaikaviikolla, mutta myös heinäkuussa pääsee mukaan turnajaistunnelmaan. Kannattaa tarkistaa tarkemmat turnajaisajat keskiaikaviikon nettisivuilta. Pukeutumiskoodi kannattaa päivittää muutama sata vuotta taakse päin, sillä keskiaikaviikolla ihmiset todella panostavat pukeutumiseensa. Keskiaikaan tutustuminen kannattaa aloittaa markkinoilta, josta löytyvät asianmukaiset asusteet. Markkinat ovat viikon keskipiste. Täällä soi musiikki, sepät valmistavat aseita, kauppiaat myyvät mausteita ja tietenkin täällä valmistetaan paikallista erikoisuutta eli kokonaan grillattua lammasta. Gotlannin museon viikinkinäyttely hopea-aarteineen on avoinna ympäri vuoden.

Lue lisää Visbyn keskiaikaviikosta

EmediateAd